16. Kauko Piri (10.12.2001

Kauko Piri 10.12.2001 - Luonnonfilosofian seura

Hyvät luonnonfilosofit,

keskustelu hengen ja aineen vastakohtaisuudestta alkaa mennä välillä niin kiivaaksi, että haluaisin muistuttaa eräästä asiasta: eivät ne kumpikaan ole totta!

Ne ovat malleja. Tulkintoja. Jostakin todellisuudesta, josta voi korkeintaan sanoa "on" - vaikkapa K. V. Laurikaiseenkin viitaten.

Onko niillä eri malleilla, näkökulmilla lopulta eroa? On, koska ne ovat valotuksia eri suunnista, toimivat eri tilanteissa eri lailla, eli käyttökelpoisia molemmat.

Jos tarkastellaan vaikkapa "materiaa", tiedämme, että aaltomallilla tarkkaan kuvaamiseen vaadittaisiin integrointi äärettömyydestä äärettömyyteen. Käytännössä riittävään tarkkuuteen päästään yleensä lähikentilläkin, sillä karkealla laskennalla, joka ihmiselle on mahdollista. Kiinteän materian takaa löytyy aina vuorovaikutusprosessi, jossa kertaluokkaa hennommat dynamiikat ilmenevät.

Heitän nyt hengen malliksi vaikka sen, että sitä ovat nuo materiaalimallissa laskematta jäävät, toisiinsa kietoutuvat, vähäisen vuorovaikutuspainoarvon omaavat hännät. Siispä olkoon nämä sisäkkäin olevat materiamme osat nimeltään tässä tapauksessa vaikka henkeä. Tämän mallin mukaan henkemmme on yhtä vaikka mielipiteemme eroavaisivat.

Ennen kuin voi päättää aine vai henki vai molemmat, ne pitäisi konkretisoida. Sen voi tehdä monella tavalla.

Epäilen että ero on usein näennäinen.

Kauko