23. Kullervo Rainio (29.1.2002)

Kullervo Rainio 29.1.2002 Luonnonfilosofian seura

Hyvät Luonnonfilosofit, 

Paul lähetti erittäin kiinnostavan ja myös "ajan hermoon käyvän" kirjeen. Hän jatkoi ihmisestä ja hänen jumala-"representaatioistaan" viitaten Erasmus Rotterdamilaiseen. Kun olen kuitenkin lukenut ilmiselvästi saman ajatuksen Mestari Eckhartin kynälle omistettuna, kopioin seuraavassa poiminnan Egon Friedellin UUDEN AJAN KULTTUURIHISTORIASTA (1927-1932) I OSA:

ss. 182-3 (mestari Eckhartista): Totuudesta hän sanoo: jos se olisi käsitettävissä, ei se ollenkaan voisi olla totuutta.

Jokainen positiivinen predikaatti tekee Jumalasta epäjumalan. Jumala ei ole tätä tai tuota: jos joku arvelee oppineensa tuntemaan Jumalan ja kuvittelee tällöin jotakin, niin hän on tosin oppinut tuntemaan "jotakin", ei kuitenkaan Jumalaa.

Kaikki luontokappaleet ovat pelkkää tyhjyyttä: on olemassa vain Jumala, ei Jumala ja luomakunta, kuten me ymmärtämättömyydessämme luulemme.

Meidän täytyy rukouksessakin olla pyytämättä mitään muuta kuin yksistään Jumalaa: se, joka jotakin pyytää, pyytää tyhjää.

Hätkähdyttävän mielenkiintoista on tässä se, että jo Mestari Eckhartilla (myös Eckart, 1260-1327) oli näin "moderni" epistemologinen kanta. Ilmankos paavi julisti monet hänen kirjoituksensa harhaoppisiksi.

Olisiko Erasmus (1465 - 1536) lainannut ajatuksen Eckhartilta?

(Vaimoni sanoi, että mitä sillä on väliä... - Ei kai loppujen lopuksi.)

Mieleni tekee lisätä vielä edelliseen kirjeeseeni.

Exformaatio : representaatiot = ideat : mielikuvat Kommunikoimisiin! 29.1.2001 Kullervo Rainio